Đački rastanak (sastav na hrvatskom, bosanskom i srpskom)

NAPOMENA: Sastavi nisu namijenjeni prepisivanju. Ovi tekstovi su primjeri i služe učenju i shvatanju kako sastav ili pismeni rad trebaju biti napisani. Nismo odgovorni za štetu nastalu prepisivanjem!

Kako dolazi kraj školske godine, napravili smo sastave na tri domaća jezika o đačkom rastanku i predstojećem raspustu. Vjerujemo da ćete vidjeti da su korisni i traženi. Pozdrav svima i da se dobro odmorite na školskom raspustu.

Đački rastanak (sastav na bosanskom)

Kraj školske godine je uzbudljivo vrijeme. Vrijeme je sve toplije, bliži se ljetni raspust, a djeca su željna da provode više vremena igrajući se napolju.

Ipak, kraj školske godine znači i da se opraštamo od prijatelja i nastavnika sa kojima smo proveli mnogo zajedničkih trenutaka proteklih mjeseci.

Tokom posljednje sedmice škole, moja učionica postaje haotična, ali zabavna. Djeca potpisuju leksikone, razmjenjuju brojeve telefona i planiraju da se sastanu tokom ljeta. Moj učitelj se trudi da nas zadrži usredsređene, ali je teško kada je letnje uzbuđenje u vazduhu.

Posljednji dan škole je gorko-slatki. Oduševljen sam što imam dugu pauzu od domaćih zadataka, testova i alarma koji se pali rano ujutro.

U isto vrijeme, osjećam se tužno kada se opraštam od svojih prijatelja i nastavnika. Moj omiljeni nastavnik (nećemo ga imenovati) uvijek odvoji vrijeme posljednjeg dana škole da podijeli uspomene iz godine i poželi nam sreću tokom raspusta. To je lijep način da se oprostite, a istovremeno se osjećate uzbuđeno za nove avanture koje dolaze.

Kraj školske godine često prođe u magli pomiješanih emocija. Iako je tužno reći zbogom, mogućnost ljetne slobode i aktivnosti s prijateljima to više nego nadoknađuje.

Kraj školske godine znači početak uzbudljivih novih početaka, čak i na samo nekoliko kratkih mjeseci prije nego što ciklus ponovo počne. Uživajte u ljetu i svim prilikama koje dolaze sa završetkom još jedne školske godine! Znam da ja hoću, spreman sam za Makarsku.

Dolazi školski raspust i sledi đački rastanak (sastav na srpskom jeziku)

Bliži se prolećni raspust i tužan sam. Pre šest meseci sam se preselio u novi grad i tek sam počeo da sklapam dobre prijatelje u svojoj školi.

Sada, dvomesečni raspust znači da ih neću videti cela 2 meseca dana.

Posebno sam tužan što sam daleko od drugarice Marije, devojke u koju sam potajno zaljubljen od prvog dana u školi.

Konačno sam smogao hrabrosti da sednem pored nje za ručkom i razgovaram, a sada se brinem da bi mogla zaboraviti na mene tokom pauze. Mama je pokušala da me oraspoloži podsećajući me da možemo da pišemo i zovemo prijatelje, ali sam znao da to neće biti isto kao da ih viđam svaki dan.

Poslednjeg dana pre raspusta, moj nastavnik, gospodin Dimitrije, podstakao je razred da razmenimo brojeve telefona i ostanemo u kontaktu tokom pauze. Laknulo mi je kada mi je Marija dala svoj broj i rekla da se nekad čujemo preko Vibera.

Možda ću ipak i ja njoj nedostajati!

Kada je zazvonilo poslednje zvono, vukao sam noge do autobusa. „Nedostajaćete mi svi! Čak i razrednik Dimitrije.“, rekao sam prijateljima.

Svi su obećali da će planirati da se sastanu u gradskom parku na pikniku tokom pauze. Uputio sam Mariji ekstra veliki osmeh i mahnuo dok sam odlazio, nadajući se da je zaista mislila kada je rekla da je pozovem.

Đački rastanak (hrvatski jezik)

Dok sam sjedio u školskom amfiteatru, slušao govore i nastupe, nisam mogao vjerovati da se moje vrijeme u srednjoj školi bliži kraju.

Ceremonija je bila lijepa, ali i gorko-slatka. Bio sam uzbuđen zbog budućnosti, ali sam bio i tužan što se opraštam od svojih prijatelja i učitelja, od kojih su mi neki postali kao obitelj.

Gledajući unatrag na svoje školovanje, osjećao sam se ponosno na svoja postignuća. Marljivo sam radio i zaradio dobre ocjene, ali sam također sudjelovao u izvannastavnim aktivnostima i uspostavio bliska prijateljstva sa svojim kolegama i učiteljima.

Toliko sam toga naučio tijekom školovanja, ne samo u akademskom smislu, već io sebi i svijetu oko sebe.

Kad su prozvali moje ime da primim diplomu, osjetio sam kako me preplavljuje val emocija. Bio sam uzbuđen zbog budućnosti, ali sam bio i tužan što iza sebe ostavljam ljude i mjesto koje je tako dugo bilo moj dom.

Nakon ceremonije izgrlio sam svoje prijatelje i učitelje, fotografirao se i razmijenio kontakt podatke. Obećali smo da ćemo ostati u kontaktu i podržavati jedno drugo dok slijedimo svoje snove i ambicije.

Dok sam gledao u budućnost, znao sam da će pred nama biti novih izazova i prilika. Bio sam uzbuđen što sam krenuo u sljedeće poglavlje svog života, bilo da se radi o visokom obrazovanju, zapošljavanju ili putovanju svijetom.

Bio sam zahvalan na lekcijama koje sam naučio tijekom svog akademskog putovanja i znao sam da će mi one dobro poslužiti na bilo kojem putu kojim se odlučim.

Unatoč tuzi rastanka, ovo je vrijeme slavlja i razmišljanja. Bila je to prilika za mene da priznam svoja postignuća, zahvalim ljudima koji su me podržavali na tom putu i gledam u budućnost s optimizmom i nadom. Kad sam napustio slušaonicu, osjetio sam osjećaj zahvalnosti za uspomene koje sam stvorio i ljude koji su bili dio mog akademskog putovanja.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta www.sastav.net. Tekst ne smijete prepisivati, niti preporučujemo da ga koristite u obliku kakav jeste. Tekstovi su namijenjeni učenju. Tekstovi potpisani od strane autora su izdani pod Creative Commons 2.5 licencom. Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole.

Similar Posts