Pismeni sastav: Jesen me ponekad rastuži

NAPOMENA: Sastavi nisu namijenjeni prepisivanju. Ovi tekstovi su primjeri i služe učenju i shvatanju kako sastav ili pismeni rad trebaju biti napisani. Nismo odgovorni za štetu nastalu prepisivanjem!

Još jedna od nezaobilaznih tema je tema o jeseni. Danas obrađujemo temu Jesen me ponekad rastuži. U komentarima nam napišite da li vam treba neki drugi pismeni sastav o jeseni.

Sastav na temu Jesen me ponekad rastuži
Sastav na temu Jesen me ponekad rastuži

Pismeni rad: Jesen me ponekad rastuži

Jesen me ponekad rastužuje, jer označava kraj najbolje sezone u godini: ljeta. Ljeto je vrijeme slobode, zabave i avanture. Ljeto ima toliko stvari koje čovjek mora voljeti, a teško je odabrati samo nekoliko.

Jedna od najboljih stvari u vezi ljeta je to što ne morate ići u školu. Možete spavati do kasno, ostati budni do kasno i jednostavno uživati u vremenu. Također možete zaboraviti na domaće zadatke i kontrolne i pismene, i jednostavno se opustiti i zabaviti.

Još jedna sjajna stvar u vezi ljeta je to što možete otići na plažu. Možete plivati u Jadranskom ili nekom drugom moru, leškariti na pijesku i uživati u suncu. Takođe možete otići na bazen, skakati bombe i rashladiti se po vrućem danu.

Ljeto je također odlično vrijeme za aktivnosti na otvorenom. Možete ići na planinarenje, kampiranje ili vožnju biciklom i istraživati ljepotu prirode. Možete ići u park, baviti se sportom ili jednostavno uživati na svježem zraku.

Ali ljeto nije samo zabava i igre. To je također vrijeme za rast i učenje (ali učenje onoga šta želimo, a ne nekih ameba, koko krava ima Rumunija ili sinusa, ali ne iz biologije no iz matematike, ej bre čovječe sinusi u matematici, pa mene bole sinusi čim ljeto završi i onda dođem na čas matematike i ona spominje meni neke sinuse, ej bre.. ti ćeš meni da pričaš o sinusima, pa ako ko zna išta o sinusima to sam ja.. no da se vratim sastavu). Možete isprobati nove stvari, naučiti nove vještine i izazvati sebe da uradite mnoge stvari za koje ste mislili da su nedostižne. Također možete upoznati nove ljude, steći nove prijatelje (i prijateljice, moj tata ima prijateljicu, a brat ima više prijateljica) i proširiti svoje vidike.

Ljeto je i vrijeme za opuštanje i ljeto nas održava mladima, a ne jesem, tokom jedne jeseni čoek ostari ko za 5 ljeta, to je naučno dokazano. Ljeti se možete se odmoriti od stresa svakodnevnog života i samo se opustiti i pokušati zaboraviti na tugu koju vam je prošla jesen donjela. Takođe možete uživati u jednostavnim životnim zadovoljstvima, poput čitanja dobre knjige, piknika ili gledanja zalaska sunca. Možete se tamo neđe oko 30og avgusta i isplakati ko čoek jer eto je dolazi, tu je iza ćoška i vrijeba, strašna i neumoljiva, užasno dosadna i pusta jesen.

Ljeto ima toliko stvari koje treba voljeti, a teško ih je sve nabrojati. Ali jedno je sigurno: kada dođe jesen, teško je reći zbogom svim dobrobitima, zabavama i uzbuđenjima koje donosi ljeto. Zato me jesen ponekad rastužuje. Ne ponekad no vazda, da se ne lažemo.

Jesen me ponekad rastuži - pismeni sastavi na sajtu sastav.net
Jesen me ponekad rastuži – pismeni sastavi na sajtu sastav.net

Jesen me ponekad ratuži (Jesen u meni)

Jesen je prekrasno godišnje doba, sa svojim svježim vazduhom, šarenim lišćem i ugodnim noćima. Ali za mene jesen donosi i osjećaj tuge. Kako dani postaju kraći, a vrijeme hladnije, osjećam se utučeno i melanholično.

Jedan od razloga zašto me jesen čini tužnom je taj što označava kraj ljeta. Volim duge, lijene dane ljeta, kada sunce sija, a svijet je pun mogućnosti. Ali kako se jesen približava, osjećam kako ljeto izmiče i znam da se moram oprostiti od tih bezbrižnih dana.

Još jedan razlog zašto me jesen čini tužnim je taj što me podsjeća na prolaznost vremena. Dok lišće pada sa drveća i vazduh postaje sve hladniji, ne mogu a da ne pomislim kako vrijeme brzo prolazi. Osjećam se kao da starim i da život ide dalje, a ja nimalo ne žurim da ostarim. Lijepo mi je biti dijete.

Ali uprkos ovim osjećajima tuge, u jeseni nalazim i radost. Volim način na koji lišće mijenja boju i uživam u ugodnom osjećaju kad sam sklupčana uz toplo ćebe i dobru knjigu. Također volim sva godišnja doma i trudim se da uživam i svim godišnjim dobima (ali ljeto je ljeto).

Na kraju, jesen me ponekad rastuži, ponekad jecam kad trebam ići u školu, a spava mi se, i tad se molim Bogu da mi što prije dođe ljetnji raspust, da se odmorim ko čoek. Mada trudim se da se fokusiram na pozitivne aspekte jeseni jer jesen nam za razliku od ljeta donosi jabuke i šljive. Moš mislit ima jabuka vazda. Ali kupanja na moru ima samo tokom ljeta. Jesen saks rekli bi Englezi.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta www.sastav.net. Tekst ne smijete prepisivati, niti preporučujemo da ga koristite u obliku kakav jeste. Tekstovi su namijenjeni učenju. Tekstovi potpisani od strane autora su izdani pod Creative Commons 2.5 licencom. Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole.

Similar Posts