Sastav na temu: Na rođendanu – retrospektiva

NAPOMENA: Sastavi nisu namijenjeni prepisivanju. Ovi tekstovi su primjeri i služe učenju i shvatanju kako sastav ili pismeni rad trebaju biti napisani. Nismo odgovorni za štetu nastalu prepisivanjem!

Pošto već dugo imamo različite zahtjeve za sastave evo i nekih novih koje smo pripremili za vas. Danas je na redu sastav Na rodjendanu. U pitanju je retrospektiva. Dakle ako i vi imate temu Retrospektiva rođendanja, Na rođendanu ili neku sličnu onda je ovo prava tema za vas.

Na rodjendanu retrospektiva - retrospektivno pricanje sastavi
Na rodjendanu retrospektiva – retrospektivno pricanje sastavi

Na rođendanu – retrospektiva

Sjećam se kada sam bio mlađi, moja mama je uvijek priređivala najbolje rođendanske zabave za mene. Pozvala bi sve moje drugare iz škole i tako bismo se zabavili.

Jedna od mojih omiljenih rođendanskih zabava bila je kada sam napunio devet godina. Moja mama je planirala veliku zabavu u našoj lokalnoj kuglani. Imali smo privatnu salu sa gomilom staza za kuglanje samo za nas djecu. Bilo je tako super jer smo morali nositi te ekstra lude cipele za kuglanje i imali smo svoj mali prostor za kuglanje i niko drugi nije mogao da nam smeta i da ometa našu uživanciju.

Moja mama je također postavila sto sa svim vrstama grickalica i pića za nas. Bilo je čipsa, kolačića i dječjeg šampanjca za piće i iće dok smo kuglali. Bilo je tako zabavno pokušati srušiti sve čunjeve i vidjeti ko je najbolji kuglaš od nas djece. Ne želim da se hvalim, ali sam izdominirao.

Nakon što smo završili sa kuglanjem, mama je za nas pripremila veliko iznenađenje. Unajmila je mađioničara da dođe i iznenadi nas! Bio sam tako uzbuđen jer nikad prije nisam vidio mađioničara. Bio je stvarno dobar i izvodio je sve vrste trikova s kartama i novčićima. Čak je naterao zeca da se pojavi niotkuda! Bilo je super.

Nakon što je mađioničar završio, došlo je vrijeme za rođendansku tortu. Moja mama je napravila ogromnu čokoladnu tortu sa glazurom od vanile i posutom po vrhu. To je bila moja omiljena vrsta torte i bila je tako ukusna. Svi smo mi pjevali „Sretan rođendan“ i ja sam ugasio svjećice.

Nakon zabave, svi moji prijatelji otišli su kući i bio sam tako umorna od zabave koju smo imali. Otišo sam u krevet sa velikim osmehom na licu, zahvalan za svu ljubav i slavlje koje je moja mama unjela u moj poseban dan.

Osvrćući se na tu rođendansku zabavu, ne mogu a da se ne cijenim sve sjejne uspomene koje će ostati za cjeli život. Bio je to tako poseban dan i uvijek ću ga pamtiti kao jednu od najboljih rođendanskih zabava koje sam ikada imao.

Pismeni sastav: Rođendan (retrospekcija, retrospektiva)

Nikada neću zaboraviti najgoru rođendansku zabavu na kojoj sam ikada bio. Bio je rođendan mom prijatelju i on je pozvao grupu nas da igramo laser tag u igraonici u gradu.

Stigli smo do igraonice i krenuli prema laser tag sali, uzbuđeni što počinjemo zabavu. Ali čim smo obukli naše prsluke za laser tag i ušli u mračnu arenu, stvari su krenule po zlu.

Jedan od igrača se slučajno spotaknuo i pao, zbog čega se cijela grupa nagurala i svi su krenuli padati jedni preko drugih.Bio je potpuni haos dok smo svi pokušavali da se raspetljamo i stanemo na noge.

Ali to je bio samo početak. Kada smo počeli da igramo igru, činilo se kao da svaki put kada skrenemo iza ugla, nekoga pogodi zalutali laserski snop. Bilo je to kao scena iz neke loše komedije, sa svima koji jure okolo, i sve non stop udaraju lasere i non stop gube. Vlado je totalni haos.

Da stvar bude još gora, ozvučenje u areni nije funkcionisalo i muzika je treštala iz sve snage i toliko je bilo glasno da je prijetilo da probije svoj djeci bubne opne, i to bez ikakvog pretjerivanja. Bilo je toliko glasno da smo se morali sporazumjevati rukama jer se nismo čuli od tolike buke.

Kako se žurka bližila kraju, svi smo bili obliveni znojem i modricama, a u ušima nam je zvonilo od glasne muzike. To definitivno nije bila rođendanska zabava koja će se po dobroj zabavi daleko spominjati i nikako nije proslava kojoj smo se nadali.

Osvrćući se na tu katastrofu rođendanske zabave, ne mogu a da se ne nasmijem svim nezgodama koje su se dogodile. To je svakako bila rođendanska zabava za pamćenje, ali ne nužno na dobar način.

Sastav na temu Rodjendan
Sastav na temu Rodjendan

Na mome petnaestom rođendanu – retrospektiva

Svoj petnaesti rođendan ću uvijek pamtiti kao dan koji mi je promijenio život. Bio je to tipičan letnji dan, sa jakim suncem i blagim povetarcem u vazduhu. Radovala sam se svom rođendanu nedeljama, uzbuđena što ću provesti dan sa prijateljima i porodicom.

Kada sam se probudila tog jutra, dočekao me refren „Sretan rođendan“ od mojih roditelja i mlađe braće i sestara. Pripremili su mi ukusan doručak od palačinki i sladoleda i sjeli smo da zajedno uživamo.

Nakon doručka, jutro sam provela družeći se sa prijateljima. Otišli smo u park i blejali, poslije smo išli na vožnju biciklom i jednostavno uživali u prekrasnom danu. Kako se popodne bližilo, počela sam da se osećam malo nervozno. Planirala sam posebno iznenađenje za svoje prijatelje i nadala sam se da će im se svidjeti.

Kada je sunce počelo da zalazi, svi smo se okupili na lokalnoj plaži da posmatramo zalazak sunca. Planirala sam da naložimo vatru i da pečemo ćevape. Dok smo sjedili oko vatre, ćaskali i smijali se, nisam mogla a da se ne osjećam srećno i zadovoljno.

Ali najbolji dio dana tek je dolazio. Kada je sunce nestalo ispod horizonta, ugledala sam figuru kako ide prema nama. Bio je to momak u kojeg sam bila zaljubljena mjesecima. Kada je prišao, izvukao je buket cvijeća i malu kutiju. Srce mi je poskočilo kada je kleknuo na jedno koleno i pitao me da mu budem djevojka.

Bila sam toliko iznenađena i sretna da nisam mogla ni da progovorim. Samo sam klimnula glavom i zagrlila ga. Bio je to savršen kraj savršenog dana.

Dok se osvrćem na taj rođendan, ne mogu a da se ne nasmijem svim divnim uspomenama. Bio je to dan ispunjen ljubavlju, smehom i novim počecima i uvek ću ga se sećati kao jedan od najboljih dana u svom životu, a svakako najbolji rođendan.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta www.sastav.net. Tekst ne smijete prepisivati, niti preporučujemo da ga koristite u obliku kakav jeste. Tekstovi su namijenjeni učenju. Tekstovi potpisani od strane autora su izdani pod Creative Commons 2.5 licencom. Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole.

Similar Posts