Pomogao sam osobi u nevolji (doživljaj)

NAPOMENA: Sastavi nisu namijenjeni prepisivanju. Ovi tekstovi su primjeri i služe učenju i shvatanju kako sastav ili pismeni rad trebaju biti napisani. Nismo odgovorni za štetu nastalu prepisivanjem!

Na vaš zahtjev smo napisali sastav na temu „Pomogao/la sam osobi u nevolji“ (doživljaj). Takođe, sastav se može iskoristiti i za druge slične teme, a neke od tema za pismene koje se zadaju su i „Pomogao sam nekome“ tj. „Pomogao sam nekome u nevolji“.

Ovo je česta tema pismenih zadataka u petom, šestom, sedmom, pa i osmom razredu osnovne škole. Neki profesori srpskog jezika zadaju ovu temu i u srednjoj školi, tako da bi mnogima mogli biti zanimljivi.

Devojčica ilustracija
Pomogao sam osobi u nevolji – pismena vežba

Sastav na temu: Pomogao sam osobi u nevolji

Živo se sjećam dana kada sam pomogao osobi u nevolji, jednoj maleckoj, uplašenoj osobi. Bio je vruć ljetni dan i išao sam kući iz škole kad sam vidio djevojčicu kako plače pored puta. Izgledala je kao da ima oko pet ili šest godina, a u rukama je čvrsto držala plišanu životinju.

Odmah sam joj prišao i pitao je šta nije u redu. Rekla mi je da se udaljila od mame u parku i da nije znala kako da pronađe put nazad.

Znao sam da moram pomoći ovoj djevojčici. Pitao sam je kako se zove i zna li gdje živi. Rekla mi je da se zove Lidija i da živi u stambenom naselju preko puta.

Uzeo sam Lidiju za ruku i poveo je preko ulice, pokušavajući je uvjeriti da će sve biti u redu. Kad smo stigli u njeno naselje, pitao sam ljude jesu li vidjeli Lidijinu mamu. Rekli su mi da nisu, ali da će je jedna okomšinica nazvati na telefon.

Lidijina mama je, čim je preko telefona čula gdje joj se ćerka nalazi, dotrčala do nas. Glas joj je drhtao i jedva se umirila kad je shvatila da je njena ćerka na sigurnom. Bila je tako srećna i neprestano mi je zahvaljivala što sam pomogao njenoj ćerki. Lidija je bila presrećna što je ponovo sa svojom mamom i snažno me zagrlila prije nego što su otišli.

Ovo me iskustvo naučilo važnosti pomaganja drugima, posebno onima koji su najranjiviji kao što su mala djeca. Bio je to mali čin, ali mi je pružio osjećaj zadovoljstva i svrhe. Uvijek ću se sjećati tog dana i radosti koju je donio i Lidiji i njenoj mami.

Pomoćnik ilustracija
Sastav iz srpskog jezika: „Kako sam pomogao nekome u nevolji!“

„Kako sam pomogao nekome“ – sastav iz bosanskog jezika

Jednog dana, dok sam išao kući iz škole, vidio sam starca kako se muči dok nosi tešku vreću namirnica. Jedva je hodao, a ceker se kidao po šavovima.

Znao sam da mu moram pomoći. Otrčao sam do njega i pitao ga treba li mu pomoć. On je sa zahvalnošću prihvatio, a ja sam mu uzeo ceger sa namirnicama.

Dok smo zajedno šetali, starac mi je rekao da živi samo nekoliko ulica dalje. Kazao je da je kupovao za svoju bolesnu ženu i da se brinuo hoće li moći sam nositi sve namirnice kući.

Kada smo stigli u njegovu kuću, pomogao sam mu da unese namirnice unutra i složi ih. Njegova žena je bila veoma zahvalna na mom gestu.

Bio sam sretan što sam mogao na vrlo jednostavan način pomoći starcu i njegovoj staroj bolesnoj ženi.

Osobe u vodi
Pismeni sastav o pomaganju drugima

Sastav o pomaganju drugima (na srpskom jeziku)

Sa prijateljima sam na plaži igrao frizbi i divno smo se zabavljali kada sam iznenada začuo glasan poziv u pomoć.

Pogledao sam i video dečaka kako mlatara rukama u vodi, očigledno u nevolji. Srce mi je preskočilo i znao sam da moram brzo da delujem.

Pojurio sam do vode i video da se dečak muči da drži glavu iznad površine vode. Bio sam siguran da je u panici i da ne zna da pliva.

Bez oklevanja sam zaronio u vodu i zaplivao ka dečaku. Kad sam se približio, video sam strah u njegovim očima. Hvatao je vazduh i svom snagom se hvatao za plutajući prsten.

„Ne brini, druže“, rekao sam pokušavajući da ga uverim. „Imam te. Samo se drži čvrsto i vratiću te na obalu.“

Dečak me je pogledao sa zahvalnošću i klimnuo glavom. Obuhvatio sam ga rukom oko struka i počeo da plivam nazad prema plaži.

„U redu je, ne brini se ništa“, rekao sam pokušavajući da ga smirim. „Samo duboko udahni i pokušaj da se opustiš. Sve će biti u redu.“

Dečak je ponovo klimnuo glavom i video sam da užasna panika polako počinje da nestaje sa njegovog lica. I dalje se tresao i plakao, ali je počeo da se smiruje.

Kada smo stigli na obalu, moji prijatelji i drugi ljudi na plaži su pritrčali da nam pomognu. Umotali su dečaka u peškir i pitali da li je dobro.

„Mislim da jesam“, rekao je dečak i dalje se tresući i plačući. „Hvala vam puno što ste me spasili.“, rekao mi je, a njegov pogled je odisao zahvalnošću.

Nisam mogao da se ne osećam ponosno. Pomogao sam ovom dečaku kada je bio u očajnoj situaciji i znao sam da će me još dugo pamtiti po tome što sam mu spasao život.

Autor: sastav.net

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta www.sastav.net. Tekst ne smijete prepisivati, niti preporučujemo da ga koristite u obliku kakav jeste. Tekstovi su namijenjeni učenju. Tekstovi potpisani od strane autora su izdani pod Creative Commons 2.5 licencom. Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole.

Similar Posts