Sastavi na temu putopis

NAPOMENA: Sastavi nisu namijenjeni prepisivanju. Ovi tekstovi su primjeri i služe učenju i shvatanju kako sastav ili pismeni rad trebaju biti napisani. Nismo odgovorni za štetu nastalu prepisivanjem!

U ovom tekstu donosimo četiri sastava o putopisima u različite dijelove svijeta. Prvi sastav je putopis u Čikago. Drugi je putopis u Istanbul. Treći je putopis u Dubai. Četvrti je putopis u Rim.

Putopis Čikago: Grad prizora, zvukova i iznenađenja 🇷🇸

Grad Čikago je mesto gde se staro susreće sa novim. Njegovi visoki neboderi, živa kultura i bogata istorija čine ga jednim od najuzbudljivijih mesta za posetu u Sjedinjenim Državama. Kada sam prošlog leta posetio Čikago, bio sam oduševljen gradskim prizorima, zvucima i iznenađenjima.

Jedna od stvari koja me je najviše oduševila u Čikagu su njegovi obrisi i siluete. Čikago je poznat po svojim visokim neboderima, a videti ih izbliza bilo je iskustvo koje oduzima dah. Posebno mi se dopao Villis Tover, koji je u jednom trenutku bio najviša zgrada na svetu. Stajanje na palubi za posmatranje, gledanje na grad odozgo, bio je trenutak koji izaziva strahopoštovanje.

Još jedan vrhunac mog putovanja bila je poseta Milenijum parku. Ovaj park mora da vidi svako ko posećuje Čikago. Sadrži čuvenu skulpturu Klaud Gejt, opšte poznatu pod imenom „Pasulj“, koja je sjajna, reflektujuća skulptura koja savršeno hvata horizont i okolnu arhitekturu. Park takođe ima prelepe bašte, fontane i mesto za koncerte, što ga čini savršenim mestom za opuštanje i upijanje energije grada.

Čikago takođe ima bogatu istoriju, što se može videti u njegovim muzejima i arhitektonskim znamenitostima. Prirodnjački muzej Fild, na primer, je neverovatno mesto za učenje o istoriji sveta, dok je Umetnički institut u Čikagu obavezna poseta za ljubitelje umetnosti. Arhitektura grada, uključujući čuvenu zgradu Vriglei i Tribjun Tover, prikazuje evoluciju grada od male trgovačke stanice do moderne metropole.

Takođe sam bio prijatno iznenađen gradskom gastronomskom scenom. Čikago je poznat po svojoj pici u dubokom jelu i bio sam uzbuđen što sam je probao prvi put. Pica me nije razočarala, bila je kao da je tek napravljena u Napulju, a ja sam uživao u istraživanju različitih naselja te mogućnosti da isprobam razne restorane i kuhinje.

Sve u svemu, moje putovanje u Čikago je bilo nezaboravno iskustvo. To je grad koji zaista ima ponešto za svakoga, od visokih nebodera do prelepih parkova i bogate kulture. Jedva čekam da ponovo posetim i otkrijem još više gradskih znamenitosti, zvukova i iznenađenja.

Putopis Istanbul: Putovanje očima jedne djevojke 🇭🇷

Čim sam kročio u Istanbul, osjetila sam jedinstvenu i živahnu energiju kakvu nikada prije nisam iskusila. Kao da je grad bio živ i pulsirao životom, zvao me da istražim svaki kutak. Boje, mirisi i zvuci grada odmah su ispunili moja osjetila i znala sam da će ovo biti avantura koju nikada neću zaboraviti.

Kao cura koja putuje sama, imala sam neke rezerve oko posjeta gradu s tako različitom kulturom od one na koju sam navikla. Međutim, topla i gostoljubiva priroda ljudi koje sam susrela odmah je umanjila moje brige. Gdje god sam otišla, dočekana sam s ljubaznošću i velikodušnošću, zbog čega sam se osjećala kao da pripadam ovom gradu koji je bio toliko drugačiji od mog.

Jedno od mojih najdražih iskustava u Istanbulu bio je posjet Velikom bazaru, gdje sam bila prebačena u drugačiji svijet prizora, zvukova i mirisa. Labirint ulica, s prodavačima koji su prodavali sve, od rahat lokuma do prekrasnog tekstila, bio je avantura za sebe. Nisam mogla odoljeti porivu da se cjenkam s prodavačima i na kraju sam dobila neke prekrasne komade koje sam ponijela kući kao suvenire.

Još jedan vrhunac mog putovanja bio je posjet Aja Sofiji, zapanjujućem arhitektonskom remek-djelu koje postoji više od tisućljeća. Veličanstvenost katedrale koja je pretvorena u džamiju izazivala je strahopoštovanje i zatekla sam se kako provodim sate šetajući uokolo, diveći se zamršenim mozaicima i zamršenim detaljima arhitekture.

Naravno, nijedan posjet Istanbulu ne bi bio potpun bez uživanja u lokalnoj kuhinji. Spoj europskih i azijskih utjecaja bio je vidljiv u raznolikoj ponudi hrane, od turskih ćevapa do slatke baklave. Zatekla sam se kako jedem kroz grad, uživajući u svakom zalogaju ukusnih jela koja su pripremljena s pažnjom i strašću.

Bila sam sretna što sam otkrila da je Istanbul grad koji je siguran i gostoljubiv za sve posjetitelje. Mogla sam istražiti i doživjeti bogatu kulturu i povijest grada bez osjećaja straha ili prijetnje. Istanbul je grad koji nije samo bogat poviješću i kulturom, već je i mjesto koje je živahno i puno života. To je grad koji ću uvijek držati u srcu i koji se nadam da ću uskoro ponovno posjetiti.

Putopis Rim: Vječni grad očima tinejdžera 🇧🇦

Čim sam izašao iz aviona na rimsko tlo, vratio sam se u prošlost. Historija, arhitektura i kultura kombinovani su toliko izmješani da je iskustvo unikatno i jedinstveno. Kao 14-godišnji dječak iz malog grada u Bosni, užurbane ulice, prometne pijace i spomenici veći od života bili su ogromna suprotnost onome na što sam navikao. Ali bio sam nestrpljiv da iskoristim sve što je grad imao da ponudi.

Moja prva stanica bio je Koloseum i nije me razočarao. Stojeći ispred ikone mnogih putovanja, nisam mogao a da ne osjetim strahopoštovanje i poštovanje prema starim Rimljanima koji su izgradili tako veličanstvenu građevinu. Gladijatorske igre koje su se tamo odvijale bile su brutalne, ali nisam mogao poreći uzbuđenje koje je proizašlo iz zamišljanja klicanja gomile i adrenalina boraca.

Sljedeći je bio Rimski forum i bio sam zapanjen koliko je historije sadržano u ovom malom prostoru. Od Titovog luka do Vestinog hrama, svaka građevina imala je priču za ispričati. Mogao sam zamisliti građane Rima kako hodaju istim stazama i provode svoj svakodnevni život unutar ovih drevnih zidina. Osjećaj povezanosti s prošlošću bio je opipljiv.

Vatikan je također bio visoko na mojoj listi i nije me razočarao. Umjetnost i arhitektura Sikstinske kapele i bazilike Svetog Petra oduzimali su dah. Iako sam musliman, osjećao sam snažno poštovanje prema ovom svetom mjestu katolika. Zapanjila me je ogromna veličina mjesta i osjećaj da sam mali dio nečeg mnogo većeg.

Naravno, nijedna posjeta Rimu nije potpuna bez isprobavanja hrane. Od sladoleda do paste, svako jelo je bilo ukusno i jedinstveno. Probao sam nova jela za koja nikada prije nisam čuo, a čak sam uspio i pokupiti nekoliko talijanskih fraza po narudžbi u lokalnim kafićima i restoranima. Ciao bella :).

Sve u svemu, moja posjeta Rimu je bilo putovanje koje nikada neću zaboraviti. Bogata istorija grada i živa kultura učinili su ga nezaboravnim iskustvom, i zahvalan sam na prilici da sam ga istražio kao 14-godišnji dječak.

Putopis Pariz: Destinacija iz snova za crnogorskog dječaka 🇲🇪

Kao dječaku koji je odrastao u malom selu u Crnoj Gori, Pariz mi je uvijek izgledao kao daleko i egzotično mjesto. Dakle, kada su moji roditelji najavili da idemo na porodični odmor u Grad svjetlosti, bio sam više nego uzbuđen.

Stigavši u Pariz, bio sam zapanjen veličinom svega, užurbanom energijom ulica i zadivljujućom ljepotom gradskih parkova i vrtova. Gdje god sam pogledao, bilo je nečeg novog i uzbudljivog za otkriti.

Jedno od mojih omiljenih iskustava u Parizu bila je posjeta Ajfelovom tornju (kliše ali to je glavna atrakcija). Lično je bilo još impresivnije nego na slikama koje sam ranije vidio. Pogled sa vrha tornja je oduzimao dah i mogao sam da vidim kilometrima u svakom pravcu.

Još jedan vrhunac mog putovanja bilo je istraživanje muzeja Louvre. Bio sam zadivljen ogromnom kolekcijom umjetnosti i artefakata iz različitih kultura i vremenskih perioda. Moj omiljeni eksponat bio je staroegipatski dio, zbog kojeg sam se osjećao kao da sam putovao u prošlost.

Ali možda je moje iskustvo u Parizu najupečatljivije bilo isprobavanje lokalne hrane. U početku sam bio skeptičan, ali su me roditelji ohrabrivali da probam nove stvari i bio sam prijatno iznenađen koliko je sve bilo ukusno. Volio sam svježe pečene kroasane i bagete, te bogate okuse francuske kuhinje.

Dok sam šetao ulicama Pariza, nisam mogao a da ne osjetim čuđenje i uzbuđenje. Ovo je bio grad koji je inspirisao neke od najvećih umjetnika, pisaca i mislilaca u istoriji, a sada sam bio ovdje i lično sve to iskusio. Bilo je to iskustvo koje nikada neću zaboraviti.

Na kraju, moj put u Pariz je bio sve što sam se nadao da će biti, čak i više od toga. To mi je proširilo vidike, proširilo moje razumijevanje svijeta i dalo mi uspomene koje ću čuvati do kraja života.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta www.sastav.net. Tekst ne smijete prepisivati, niti preporučujemo da ga koristite u obliku kakav jeste. Tekstovi su namijenjeni učenju. Tekstovi potpisani od strane autora su izdani pod Creative Commons 2.5 licencom. Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole.

Similar Posts